close
Guide

Overvejelser for en succesfuld polterabend

Polterabend stammer fra Tyskland og er sammensat af de tyske ord ’poltern’ og ’abend’. Mens poltern hentyder til at buldre, brage og larme, henviser abend til aften. En festlig aften som op igennem tiden er blevet til en begivenhed for det vordende brudepar, som et symbol på at den individuelle frihed inddrages og fest og farver hører fortiden til. Polterabender blev første gang registreret i Danmark 1980’erne og er i dag blevet til en fast tradition i ugerne op til et bryllup. Typisk deles en polterabend op i køn således at brudens nære veninder fejrer hende, mens brudgommens nære venner fejrer ham. Det er vennerne/veninderne der står får at arrangere hele dagen, som typisk holdes ukendt for bruden og brudgommen. Lige meget om du skal til at planlægge polterabend i Århus, på en båd i Storebælt eller en bjergtop udenlands, kan det være en inspiration at overveje nedenstående emner for at gøre planlægningen lettere for dig selv.

 

Deltagerne

Første spørgsmål er at stille sig hvem der skal med til polterabenden. Her kan det være en god idé at sætte sig i brudens/brudgommens sted og overveje hvem hun/han ville glædes over at have med. Det er ikke nødvendigvis hver eneste, der er inviteret til brylluppet som skal have en invitation til polterabenden, hvis brylluppet er et stort familiebryllup med invitationer til nær og fjern. Omvendt kan der være venner eller arbejdskolleger, som ikke er inviteret med til et relativt lille og privat bryllup men som kunne være relevant at invitere.

 

Aktiviteter

Hvad nogle kan glemme i planlægningen af en polterabend er, at dagen er til for ham eller hende, som skal giftes. Så dit brændende ønske om endelig at prøve paintball i Århus eller at stå på vandski ved Svendborg, er en god idé at sætte i baggrunden, da bruden måske ikke er til våben af nogen slags eller brudgommen har vandskræk. Tænk i stedet over hvad bruden/brudgommen ville elske, der skulle ske på denne særlige dag. Samtidig er det en god idé, at holde igen med aktiviteterne og maksimalt have planlagt to til tre aktiviteter, da hele dagen ellers kan komme til at virke som et stressende maraton.

 

Budget

Aktiviteter kan samtidig også nemt komme til at trække på budgettet, og det er de færreste mennesker, der har ubegrænsede økonomiske midler. Det er derfor en god idé at fastsætte en pris pr. deltager, hvor alle har mulighed for at være med. Almindeligvis bruges der mellem 500 og 1500 kr. pr. deltager for en hel dag og aften. Beløbet fastsættes inden det kræves at deltagerne giver endelig besked om deltagelse, da økonomien kan være en afgørende faktor for deres deltagelse. Bed altid om betaling ved tilmeldingen da det ville være ærgerligt at skulle aflyse en aktivitet eller det bliver en dyrere dag for de resterende, hvis nogen melder fra i løbet af planlægningen eller på selve dagen.